top of page

Westworld - recension

Egentligen? Jag menar, vad om du kunde göra precis som du vill, helt utan konsekvenser. Vem skulle du då vara? “Welcome to Westworld – Live without limits”, en serie från HBO.

Westworld är en western theme park för rika människor där alla invånare och djur, även träd och natur i övrigt är designat med ett enda mål: att ge dig möjligheten till att leva ut dina vildaste fantasier. Varje invånare, från den enklaste dotter av en bonde till den mest hårdkokta av alla kriminella, ingår i en enorm vävnad av intrikata storylines som du kan uppleva. Och bäst av allt: det finns ingen risk för att komma i skada hur våldsam än berättelsen du hamnar i är. Du är i princip odödlig. Med dessa premisserna, vem skulle du välja att vara? Hjälte eller bov?

Serien följer flera karaktärer. Några av dem är invånare av Westworld, designade roboter med en förprogrammerad berättelse och bakgrund. Varje dag börjar deras historia om från början. Vi får också följa några av besökarna av parken och ser hur de väljer att interagera med invånarna. Slutligen får vi naturligtvis följa flera av dem som jobbar bakom scenerna av Westworld, bland annat dr. Robert Ford (Anthony Hopkins), skapare av Westworld.

Men allt är inte riktigt som broschyren säger. Bakom fasaden försiggår det ett politiskt spel mellan Robert Ford och styrelsen som vill bli av med Westworlds sapare. När plötsligt en av invånarna, en prostituerad kvinna i den relativt trygga delen av parken, vaknar upp på operationsbordet efter (ännu) en tragisk slut på dagen och upptäcker att hon inte är vem/vad hon tror, börjar en kaskad av intriger som får oss att undra över stora frågor som vad är ett minne? Vad ger ett liv mening? Och vad vill det säga att vara levande? Beror det på medvetenhet, vad nå än det är?

Det är bara ett sätt att ta reda på det. Åk till Westworld och upptäck det/dig själv.

Ove
16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page